Zelený ječmen může pomoci proti nespavosti

Zelený ječmen může pomoci proti nespavosti

Již jste ochutnali zelený ječmen? Stejně jako goji nebo quinoa patří mezi nevšední a velmi zdravé potraviny. Někdy je nazýván zelený ječmen zázračným lékem téměř na všechny problémy.

Ječmen

Ječmen je jedna z nejrozšířenějších obilovin a pěstuje se už tisíce let. Rostlina pochází z východního Balkánu a z Orientu. Podle archeologických nálezů se odhaduje, že byla konzumována před 13 000 lety. V Evropě se ječmen pěstoval jako léčivá rostlina již před 7000 lety. Byl vyšlechtěn tak, že má nyní opravdu nízké nároky na pěstování a může růst téměř kdekoliv. V dnešní době se mnoho lidí snaží stravovat se zdravě a co nejpřírodněji. I proto se staly výrobky ze zeleného ječmene tak oblíbené.

Domácí výroba

Ten, kdo chce opravdu vědět, co jí nebo pije, si může nápoj ze zeleného ječmene vyrobit dokonce i doma. Do truhlíku zasejeme semena a již za týden dosáhneme sklizně. Ječmen se sklízí do výšky 15 cm, kdy je nutričně nejvýživnější. Abychom z rostliny dostali šťávu, je dobré mít nekovový (kovový ničí vitamíny) odšťavňovač. Nesmíme také zapomenout, že prášek ani čerstvou rostlinu bychom neměli zalévat horkou vodou. Zapříčinili bychom tím ztrátu některých vitamínů a snížili bychom jeho pozitivní účinky. Ideální je přimíchání do džusů nebo do vody.

Výhody konzumace

Zelený ječmen obsahuje velké množství chlorofylu, který pročišťuje organismus i krev. Zároveň je i výborným zdrojem vlákniny, která podporuje trávení. Chlorofyl podporuje také hojení ran a snižuje bolesti. Ječmen označujeme i za vitamíovou bombu – obsahuje vitamíny A, C, E, K, B, kyselinu listovou a okolo 40 různých minerálních látek (k nejdůležitějším patří vápník, železo a selen). Rostlina obsahuje 7x více vitamínu C než pomeranče, 5x více železa než špenát nebo brokolice a dokonce 11x více vápníku než mléko. Přítomnost enzymů a antioxidantů snižují riziko nádorových onemocnění a bojují proti nespavosti a migrénám. Potravina je vhodná i pro bezlepkovou dietu.

Potravina pro sportovce?

A proč by ho měli jíst právě běžci? Rostlina obsahuje velké množství bílkovin, které slouží k tvorbě svalů a zajišťují jejich správnou funkci. A samozřejmě díky velkému množství užitečných látek a vitamínů, které jsou při zvýšené námaze a sportu potřeba v ještě vyšší míře.

Pokud se zajímáte o zdravý životní styl a rádi se staráte o rostliny, pak bych vám určitě doporučila, zkusit si vypěstovat zelený ječmen. Konzumací této potraviny rozhodně nic nezkazíte, právě naopak. Nemáte-li možnost či čas si vypěstovat vlastní rostlinky, nápoje a různé přípravky samozřejmě seženete ve většině obchodů se zdravou výživu. Jen cena není zrovna nejnižší.

Centrum stravy

Autorem článku je nutriční specialista CentrumStravy.cz. Pro čtenáře webu je nyní konzultace zdarma. Stačí se  přihlásit zde a do poznámky zadat heslo “běžec”.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: