Česká reprezentace v běhu do vrchu zabodovala v Itálii

Česká reprezentace v běhu do vrchu zabodovala v Itálii

Čeští vrchaři mají za sebou úspěšné mistrovství Evropy, které se první červencový víkend odehrálo v italském Arcu. Vše korunovala Michaela Stránská, která vybojovala juniorské zlato v jednotlivcích. Dařilo se i mužům, kteří mezi týmy skončili ve složení Janů, Krupička, Fejfar a Lichý na stříbrném místě.

Mezi ženskými juniorkami vládla Michaela Stránská

Přestože je běh do vrchu spojován spíše s kopci, mistrovství Evropy bylo pojato jako city trail, kde nejdůležitější roli hrály schody. Míša Stránská se však v juniorské kategorii popasovala se 4 km tratí a s 200 metry stoupání na výbornou. S impozantním náskokem více než minuty vyhrála v čase 18:03. Boj tak čekal na druhé a třetí místo, o které se porvala tělo na tělo Italka Giulia Zanneová s Britkou Hiedi Daviesovou. Místní běžkyně nakonec vybojovala druhé místo o jednu sekundu za Britkou v čase 19:08.

V juniorské kategorii týmů dívek si však Britky spravily chuť. Daviesová společně s pátou Daleovou a desátou Starkovou vybojovaly pro Británii zlato a Italky nechaly na druhém místě. Třetí pozici získaly společně s M. Stránskou jedenáctá Maternová a třiadvacátá Divišová.

Mezi muži Janů šestý, Krupička desátý a Fejfar třináctý vybojovali v týmech stříbro

Mezi muži roli nejlepšího českého vrchaře potvrdil Jan Janů, který 12,3 km dlouhou trať s převýšením 750 metrů proběhl v čase 54:42 na šestém místě. Do elitní desítky se vtěsnal také Robert Krupička, který s časem 55:43 vybojoval desáté místo. Další českým závodníkem byl Ondřej Fejfar, který s časem 56:26 doběhl pro třinácté místo. V neposlední řadě na sedmadvacátém místě skončil Tomáš Lichý (58:10). Mužský závod ovládli Italští bratři Dematteisové, kteří vybojovali první a druhé místo. První skončil Martin Dematteis s časem 53:33 o sekundu před Bernardem – 53:34. Třetí skončil Turek Ahmet Arslam s časem 54:09.

Mezi týmy tak nebylo pochyb o vítězství Italského týmu. Stříbrné medaile směřují našim běžcům, kteří díky součtu míst vybojovali druhé místo před třetím Britským a čtvrtým Francouzským týmem.

Zajímavou perličkou mužského závodu je, že Bernard Dematteis na svého bratra Martina před cílem počkal a nechal ho vyhrát, protože Martin ME nikdy nevyhrál.

České běžkyně s výborně běžící Schornovou-Matyášovou vybojovaly bronz

Mezi ženami, 8,5 km s převýšením 500 m dlouhou trať, zaběhla výborně Pavla Schorná-Matyášová. Doběhla si sice pro nepopulární bramborovou medaili (v čase 44:31) za Britkou Collingeovou (43:41) a dvěma Italkami Gaggiovou a Bottareliovou (44:08, 44:24). Avšak nakonec i ona vybojovala medaili v závodu týmů a společně s osmou Maršánovou a devatenáctou Adélou Stránskou získaly bronz. Před České běžkyně se dostaly jen druhé Britky a první bezkonkurenční Italky.

Mezi českými juniory se neočekával zisk medaile, proto více potěšilo týmové páté místo, o které se nejvíce zapříčinil devatenáctý Marek Chrascina, dále pak dvacátý Vojtěch Bednarský a dvaadvacátý Viktor Šinágl.

Celkové výsledky najdete zde.

Fotografie ze závodu.

Vojtěch GawlasVojtěch Gawlas – student žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. K běhání se dostat jako slepý k houslím, a protože kolem domova neměl žádné roviny, začal běhat po horách. Nejoblíbenější trasy má do 30 km, co možná nejvíce vertikálně a v co možná nejfotogeničtějším prostředí (protože fušuje mimo běhu také do fotografického řemesla). Cílem běhu, nebo spíš sportu jako takového, je pro něj vyčištění hlavy od okolního světa a chvíle pro sebe sama.

foto: European Mountain Running Championships Arco 2016

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: