Nechte se inspirovat a vyzkoušejte chutný a lehce stravitelný salát z quinoy, kadeřávku a čerstvých meruněk, který je to pravé pro život v poklusu.
Ať už jste závodník v tréninku či rekreační běžec, stravování má významný vliv na vaši vitalitu a energii. A i když v pracovním týdnu nevíte, kde vám hlava stojí, fastfood není jedinou volbou (cheeseburger nebo smažený sýr 30 minut před výběhem opravdu není to pravé ořechové, i když to vám vaše tělo v průběhu tréninku jistě sdělí samo).
Suroviny na 4 porce:
- 1 šálek quinoi
- 4 šálky jemně pokrájeného propláchnutého kadeřávku
- 4 střední meruňky/ 1 šálek sušených, pokrájené
- 2 šálky vody
- 1/3 šálku kefíru nebo jogurtu
- 1 konzerva (400g) červených fazolí
- ¼ červené cibule, nakrájené nahrubo
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 čajová lžička mletého římského kmínu
- 1 ½ lžíce hrubozrnné Dijonské hořčice
- 3 lžíce olivového oleje
- ¼ šálku čerstvého koriandru (pokud nemáte, nahraďte sušeným)
- Sůl, pepř
Postup:
Na středním stupni rozpalte větší hrnec, vsypte quinou a restujte asi 2 minuty, dokud lehce nezhnědne. Přilijte vodu, zakryjte a na mírném ohni vařte asi 20 minut, dokud se veškerá voda z hrnce neodpaří a quinoa nezměkne. Nechte quinou vychladnout na vámi požadovanou teplotu.
Na zálivku smíchejte česnek, kmín, hořčici, kefír, pepř a sůl a to vše lehce prošlehejte s olivovým olejem. Zbývající ingredience- kadeřávek, meruňky, fazole, cibuli a koriandr- dejte do větší misky, přidejte quinou a zálivku.
To vše důkladně promíchejte a můžete servírovat.
Quinoa:
Česky Merlík čilský, se v Jižní Americe pro své vysoké výživové hodnoty v kuchyni používá již od nepaměti. Je zdrojem mnohých vitamínů, bílkovin (podporuje regeneraci) a sacharidů (dodává energii).
Meruňky:
Obsahují především vlákninu a vitamíny A a C, a navíc salátu dodají příjemnou a svěží sladkou chuť.
Kadeřávek:
Neboli kadeřavá kapusta je zelenina bohatá na kyselinu listovou, minerální látky, vitamíny a vlákninu. Pozitivní vliv má i na obranyschopnost našeho organismu.