KATEŘINA KAŠPAROVÁ : Buď běhejte rychleji, nebo ušetřete čas jinde

KATEŘINA KAŠPAROVÁ : Buď běhejte rychleji, nebo ušetřete čas jinde

Stále opakuji, že to nejvzácnější je čas, i když ve škole nás učili, že půda je vzácná, protože je nerozmnožitelná. Já nevím, ale čas taky namnožit nelze. A nejde ani zkrátit, zkoušela jsem se na 24 hod závodech modlit, aby ta hodina trvala méně než 60 minut, ale bohužel.

Regenerace je základ, je třeba kvalitně jíst

Podstatné je mít jasně dané priority a jelikož jsme běžci, budu i za ostatní považovat běh za podstatnou součást dne neboli 24 hodin. Tvrdím, že „jen“ běhat nestačí, nejen doplňkové sporty, ale chce to mít také kvalitní regeneraci. Dostatečně spát, odpočívat, skočit do sauny a kvalitně jíst. Energie je potřeba doplnit. Můžete skočit na rychlovku, jsou i rádoby zdravé fast foody, ale i cesta tam zabere čas. Já když vařím, peču, griluju, mixuju, snažím se být v kuchyni co nejlepší time manager. Přiběhnu z tréninku, pouštím Pečenku, dávám vařit teplou vodu na 80 stupňů a už se svlékám a jdu se válet, ledovat a zpátky do kuchyně…

TIP: Přečtěte si také článek Pitný režim pro běžce očima ultramaratonkyně Kateřiny Kašparové.

Stejně tak mám ráno… vstávám a automaticky zapínám konvici Crystelu, na 90 stupňů, dávám ráno bylinky, takže nemusí mít voda bod varu. O víkendu si potrpím na vydatnější snídani a do Vital Blendu dávám suroviny na domácí vafle. Mezitím nakrmím chlupáče a do Sorenta naliji směs na vafle. Než se upečou, já pozdravím slunce a dám bojovníky. Tím se protáhnu, zvýším hlad, naleju čaj a dám vafle. K tomu víkendu ještě… Jelikož jsem na sladké a miluji pečení, tak v neděli peču nebo dělám Tiramisu. K tomu potřebuji „Gratuse“. Nejlepší pomocník do kuchyně, Gratus Vital, opravdu umí. Nejlépe vyšlehané bílky, luxusní šlehačka a ta namletá rýžová mouka? A ty čisté ruce a zároveň nadýchané těsto na bábovku. On teda má i sílu, protože namele i oříšky.

  • 300 g mouky (když už mouku, tak celozrnnou, raději však rozemelu vločky). Nejlépe hodit je do Vital Blendu.

  • Cukr nedávám, dávám sirup (datlový – vafle jsou tmavší, rýžový – vafle nevypadají jako spálené),
  • 2 vejce (domácí), 100g másla,
  • ½ l mléka (z mlékomatu),
  • kypřící prášek (bez fosfátu), špetka soli (himalájská, dávám růžovou, je pozitivnější).

Recept na snídaňové vafle Katky Kašparové:

Třeba takové vafle k snídani jsou nej… postačí:

  • 300 g mouky (když už mouku, tak celozrnnou, raději však rozemelu vločky). Nejlépe hodit je do Vital Blendu.

  • Cukr nedávám, dávám sirup (datlový – vafle jsou tmavší, rýžový – vafle nevypadají jako spálené),
  • 2 vejce (domácí), 100g másla,
  • ½ l mléka (z mlékomatu),
  • kypřící prášek (bez fosfátu), špetka soli (himalájská, dávám růžovou, je pozitivnější).

Vše můžete hodit do Vital Blendu nebo jiného mixéru, promíchat a vlít do vaflovače. Kdybyste hledali podle názvu, tak se jmenuje sendvičovač ETA Sorento.

Prohlédněte si i další fotografie k článku…

Kdo nemusí studenou zeleninu, ocení Sorento

Pracovní týden začínám stejně, konvice Crystal, dobré je, že během dne si dohřívám čaj jen na 50 stupňů. Buď jedu vločkovou kaši s ovocem, nebo rozpékám žitný chléb v Sorentu. Mimochodem, kdo má rád grilovaný ovčí sýr, tak také do tohoto šikuly. Nepřipeče se, nerozteče a je mňam. Také tam dávám papriky, nemusím studenou zeleninu, to až v teplejších dnech, tak je tam šoupnu a za chvilinku hotovo.

Kdo nechce trávit víkend u sporáku, uvítá Pečenku. Dávám do ní vše naráz, batáty, žampiony, rybu, koření, sůl, zavírám a jdu na jinou činnost. Nedávno mi někdo psal, že ve sportovním v kuchyni nejí, odpověděla jsem, že já klidně. Protože jsem tam moment, když přilítnu, pak zase běžím dál.

ETA

ETA, a.s.

Tradiční česká značka ETA, která má na našem trhu nezastupitelné místo, vybavuje domácnosti spotřebiči, a přináší do nich radost a užitek více než 75 let. Jako jediná firma u nás, má vlastní zkušebnu, ve které zajišťuje vysoký standard výrobků i servisu svých produktů. Sleduje trendy u nás i ve světě a nabízí inovativní řešení, díky kterým její produkty fungují v každé domácnosti. Značka ETA věnuje také velkou pozornost designu svých produktů, což z nich dělá jedinečné a praktické pomocníky pro každý den.

Přemýšlejme o tom, co jíme

Jinak domácí smoothie, na doplnění sacharidů a vitamínů, je „v cukuletu“ ve Vital Blendu. Když mi není dobře, dělám i z rýže, semínek a dochutím ovocem podle chuti, nebo podle toho, co je doma. Ono domácí arašídové máslo na ten rozpečený chlebík také není k zahození.

K zahození není především čas. Já mám „vadu“, že opravdu hodně přemýšlím. Jsem hodně rozlítaná, a to nejen po lesích, ale také toho za den chci hodně stihnout, a tak jakákoli úspora času je neskutečná úspora a přínos zároveň. Ono přínos má i kvalitní doplnění energie. Přemýšlejme o tom, jak zacházíme s časem, važme si ho a nemrhejme. A važme si i sebe, přemýšlejme o tom, co jíme.

Katka Kašparová

Katka Kašparová

Ing. Kateřina Kašparová, Ph.D., ekonomka bez stálého zaměstnání, držitelka českého rekordu na 12 hod 133 km, reprezentantka ČR v běhu na 100 km a 24 hod, která žije svůj sen a letos si ho splnila 2. místem na Spartathlonu (246,8 km, 27:47:16). Vše co dělá, tak dělá s nadšením a úsměvem. Učení matematiky i vaření a samozřejmě také běh. 🙂 Na instagramu sdílí část svého snu pod pseudonymem UltraKatka.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: