Pokrm Bohů, tak Mayové před mnoha lety kakaové boby nazývali a věděli proč. Kakao obsahuje antistresové látky jako anandamid, arginin, tryptofan, serotonin a dopamin, které nám zprostředkují dobrou náladu, uvolnění, potěšení a celkově podporují duševní zdraví. A to není vše!
Kakao obsahuje více než 300 cenných nutričních složek. Velké množství hořčíku (420 mg na 100 g kakaa) dělá z kakaových bobů ideální potravinu pro běžce. Hořčík působí relaxačně na svaly, čímž pomáhá předcházet křečím a je nepostradatelný pro tvorbu bílkovin, ale ne jen pro ně. Hořčík podporuje nervosvalový přenos, čímž umožňuje správnou funkci srdci a mozku. Dále jsou kakaové boby bohaté na organickou síru, mangan, chrom, železo, měď a zinek a vitamíny skupiny B a vitamín K.
Kakao obsahuje obrovské množství antioxidantů, které zabraňují volným radikálům poškozovat tkáně a tím zpomalují proces stárnutí a chrání před zhoubným bujením buněk (rakovinou). Povzbuzující účinky zprostředkuje obsažený teobromin a zanedbatelné množství kofeinu. Shrnuto a podtrženo, kakao nejen zlepšuje náladu, ale i povzbuzuje, posiluje imunitu, reguluje krevní tlak, pomáhají předcházet diabetu II. typu a uvolňuje svalové křeče.
Opravdu božská svačinka a stačí jen 3 kakaové boby denně pro získání všech blahodárných živin. Dají se jíst jen tak samotné, nebo nadrcené do kaší, vloček atd. Z kakaa lze vykouzlit lahodnou „nugetu“ například z namletých datlí nebo avokáda, oslazenou agáve sirupem.
Ale pozor! Tyto látky jsou obsaženy v kvalitních nepražených bobech nebo kakau, popřípadě v raw (živé) čokoládě. V běžně dostupných čokoládách a kakau, které je pražené a v čokoládách je navíc spousta cukru, který mimo jiné například hořčíku nedovolí, aby se úspěšně vstřebal ze střeva do krve. Také chemická hnojiva v konvenčním zemědělství snižují schopnost rostlin vstřebávat hořčík z půdy. Proto je víc než vhodné vybírat si kakao a nejen to v bio kvalitě.
Autorka článku Mirka Nováková vlastní kamenný obchod Vitálka v Litoměřicích. Vystudovala vyšší odbornou školu zdravotnickou na obor diplomovaný farmaceutický asistent, ale později prošla rekvalifikačním kurzem poradce pro výživu a také má certifikát na instruktora nordicwalking. V současnosti sbírá velkém kuchařky všeho druhu, nejvíce času tráví v kuchyni, na zahrádce nebo v přírodě a ponořená do knížek. Více informací o obchůdku naleznete zde. |