Imunita nebo také obranyschopnost je biologická funkce organismu, která brání tělo před škodlivými vlivy, tedy před bakteriemi, viry, mikroorganismy, ale i toxiny a dalšími nežádoucími prvky. Oslabená imunita má za následek vyšší náchylnost k infekčním onemocněním, jako jsou různé virózy, chřipka či bakteriální infekce.
V letních měsících není s doplňováním vitaminů problém, a to jak s vitaminem D, který si naše tělo vytváří ze slunečního záření, ani s vitaminem C. Ten najdeme v řadě sezónních potravin od bobulovitého ovoce (nejbohatší na něj je černý rybíz) přes zelenou zeleninu (růžičková kapusta, brokolice) až po papriky či řepu.
Orientační množství vitaminu C v ovoci a zelenině
Citrusové plody | 40–70 mg / 100 g |
Bobulovité ovoce | 20–70 mg / 100 g |
Papriky | 70–130 mg / 100 g |
Brukvovitá zelenina | 50–130 mg / 100 g |
Šípek | 200–500 mg / 100 g |
Změna jídelníčku
S nadcházejícím chladnějším obdobím, kdy ubývá slunečního svitu, jsme méně venku na čerstvém vzduchu a nemáme k dispozici tolik sezónních potravin bohatých na vitaminy a minerály, je vhodné fungování imunitního systému podpořit, aby nás lépe chránil před bakteriálními i virovými infekcemi. V první řadě upravíme svůj jídelníček tím, že omezíme množství ochlazujících pokrmů, salátů a čerstvé zeleniny, která už nyní stejně tolik vitaminů neobsahuje, a naopak zařadíme tepelně upravenou zeleninu, např. ve formě krémových polévek. Tím tělo zahřejeme. Vitaminy, které se tepelnou úpravou částečně ztratí, doplníme kysaným zelím či kvašenou zeleninou. Můžeme si připravovat také různé bylinkové čaje ze šípku nebo z rakytníku a použijeme protizánětlivé koření, jako je hřebíček, kurkuma nebo zázvor.
Podporu imunitního systému formou suplementů
Zejména aktivní lidé by ale měli zvážit podporu imunitního systému i formou suplementů, aby si zajistili optimální přísun potřebných vitaminů a dalších látek k pokrytí zvýšené potřeby. Doplněk stravy Immunity by ANNA BRANDEJS je nabitý látkami, které přispívají ke správnému fungování imunitního systému: lipozomální vitamin C a extrakt z kořene kurkumy. Navíc v něm najdete extrakt z černého pepře, který zvyšuje účinnost kurkumy. Vitamin C prokazatelně posiluje imunitu, ale zároveň snižuje únavu a vyčerpání, podporuje metabolismus tuků a pomáhá v boji se stresem. Jeho použití v lipozomální formě pak zajistí mnohem vyšší vstřebatelnost, neboť při této formě zpracování nejsou nijak narušeny aktivní látky při průchodu trávicím traktem.
Co je kurkuma
Kurkuma je asijská rostlina pocházející se stejné čeledi jako zázvor. Také z kurkumy využíváme její kořen, který obsahuje prospěšné látky zvané kurkuminoidy. Kurkuma se v čínské a indické medicíně již dlouhá staletí používá ke zmírňování různých chorobných stavů, například při zánětech kloubů, zvláště v ramenou, kolenou a loktech, ale i při revmatické artritidě. Má silné protizánětlivé účinky, tzn., že tlumí uvolňování zánětlivých faktorů a přispívá k rychlejšímu vypořádání se se zánětem. Její antioxidační účinky, které pomáhají odstraňovat volné radikály v těle i v prostředí, kde žijeme, pak zamezují předčasnému stárnutí kůže tím, že neutralizují škodlivé volné radikály.
Efektivní boj před zimními infekcemi
Produkt Immunity by Anna Brandejs je inspirován blahodárnými účinky kurkumy a využívá z ní to nejlepší, co je možné – standardizovaný extrakt z kurkumy s 95 % kurkuminů v množství 445 mg na denní dávku. Další účinnou látkou je extrakt z černého pepře standardizovaný na 95 % piperinu. Piperin má sám o sobě pozitivní vliv na náš organizmus, a navíc je nezbytným společníkem kurkumy, a to proto, že náš organismus není schopen blahodárné kurkuminoidy z kurkumy příliš zužitkovat. V kombinaci s černým pepřem se však jejich využitelnost zvyšuje až 2 000krát. Ve spojení s vitaminem C pak získáte doplněk stravy, který zaručeně podpoří obranyschopnost vašeho organismu, a v kombinaci s vyváženou stravou vám zajistí efektivní boj před podzimními a zimními infekcemi. |