Články


Výživa
Hořčík – důležitý minerál, o kterém panuje spousta mýtů

Hořčík – důležitý minerál, o kterém panuje spousta mýtů

V minulém článku jsme rozdělili živiny, které přijímáme do dvou skupin – mikroživiny a makroživiny. Makroživiny obsahují energii a spadají do nich sacharidy, tuky a bílkoviny. Mikroživiny jsou skupina, do které můžeme zařadit vitamíny, minerály a stopové prvky. Přestože v mikroživinách nejsou kalorie a nemáme z nich energii potřebnou pro fungování a sport, jsou pro nás neméně důležité. Minule jsme rozebírali železo, proč je pro vytrvalce tak důležité a hlavně, proč právě vytrvalci často trpí jeho nedostatkem. Dneska se koukneme na zoubek druhému prvku, který je u běžců tak často skloňovaný. A to je hořčík, často se setkáme s výrazem magnesium.

Zdraví
Dech a běh

Dech a běh

Možná se vám to bude zdát překvapivé, ale dechový stereotyp to, jakým způsobem dýcháme, může mít zcela zásadní vliv na naši techniku běhu. Dechem může být tedy ovlivněna nejen naše výkonnost, ale také to, zda se u nás rozvine běžecké zranění, nebo ne. Jak je to možné?

Rady k vybavení
Kvalitní funkční prádlo je základ

Kvalitní funkční prádlo je základ

Univerzální funkční prádlo vhodné pro všechny pohybové aktivity neexistuje. Nosí se jako první vrstva na tělo a jeho hlavním úkolem je účinně odvádět pot a vlhkost a udržet tak optimální mikroklima u pokožky.

Orientační běh
Orienťáci se starají o lesy – sází stromky i uklízí odpad

Orienťáci se starají o lesy – sází stromky i uklízí odpad

Orientační běžci jsou semknutá komunita, která nemá za cíl v lesích pouze běhat a závodit s mapou a buzolou. Chtějí se o svou „tělocvičnu“, les, také starat a pečovat o něj, aby mohli běhat ve zdravém a příjemném prostředí. I proto bývá orientační běh označován jako „zelený sport“.

Zdraví
Pánevní dno a běh

Pánevní dno a běh

O potížích s pánevním dnem se moc nemluví, jeho poruchy jsou ale v celku časté, obzvlášť u sportovních aktivit bohatých na dopady, skoky, odrazy. Problémy se projevují nejčastěji u žen po porodu nebo v menopauze, ale mohou být i u mužů. Řešením není skončit s běháním a sportem. Pojďte si přečíst, jak můžete své problémy řešit nebo jim předcházet.

Běžecká zranění
Běžecká zranění v číslech

Běžecká zranění v číslech

Potíže s koleny, ranní ztuhlost Achillovy šlachy, píchání v plosce nohy či nevysvětlitelné bolesti zad… Ano, řeč je o strašáku snad každého běžce o běžeckém zranění. Bohužel i běh má svou stinnou stranu, kterou mnozí z nás zažili na vlastní kůži.
Zhruba polovina běžců bývá v rozmezí dvou let zraněna, což je dosti znepokojující.
Zajímá vás, jak často jsou běžci zranění, jaká část těla to nejčastěji odnese a jaké jsou rizikové faktory, které zranění mohou způsobit nebo naopak odvrátit?
Tento článek vás seznámí s výsledky běžeckého dotazníku, jehož se zúčastnilo téměř 400 českých běžců vytrvalců.

Zajímavosti
Jak se běhá v prostoru věznice? Yellow Ribbon pomáhá vězňům s návratem do civilu

Jak se běhá v prostoru věznice? Yellow Ribbon pomáhá vězňům s návratem do civilu

Yellow Ribbon run neboli Běh se žlutou stužkou má vizi, díky které lidé s trestní minulostí dostávají druhou šanci. Šanci vrátit se zpět do normálního života, začít znova. Měl jsem jedinečnou příležitost popovídat si s člověkem, který má o tuto šanci zájem. Dalibor má velkou část trestu za sebou, poslední dva roky si ale zpestřuje běžeckým tréninkem, který by pro něj měl už podruhé vyvrcholit závodem Yellow Ribbon Run. Povídali jsme si o tom, že běhat během výkonu trestu není samozřejmostí, jak se ve věznici vlastně trénuje nebo třeba o tom, jak se ve vězení může vytvořit běžecká komunita.

Nezařazené
Registrace na Lotharův běh spuštěny!

Registrace na Lotharův běh spuštěny!

Pojďte si s námi zaběhnout 8. ročník zimního nenáročného
závodu v tak trochu zapomenuté přírodě v blízkosti měst Děčín
a Jílové. Zvládnete rovnou hlavní závod na 10 kilometrů, nebo
raději víc pohodových 5 km? Letos poprvé měříme závod
profesionální čipovou technologií. Každý závodník dostane při
prezentaci startovní balíček.

Psychika, soustředění, motivace
Temné kouty běžcovy duše – nervozita, zklamání a spol. – část II.

Temné kouty běžcovy duše – nervozita, zklamání a spol. – část II.

Říká se, že není umění chlastat, když vám chutná. Je jedno, jestli mluvíme o sportu nebo životu obecně, obojí čas od času přináší těžké chvíle. Také proto zde nebudu psát jen o běhu. Tento článek se dá vztáhnout na takřka všechny druhy výkonu, kterými mohou být například zásadní zkouška při studiích, prezentace vaší práce před kolegy nebo třeba pracovní pohovor. Projdeme si tedy několik tipů, jak se o sebe postarat před a po daném výkonu.

Zdraví
Dysbalance těla a běžecká zranění

Dysbalance těla a běžecká zranění

Každý z nás jsme nějaký, nikdo není rovný přesně podle šablony a pravítka. Někdo má jedno rameno výše, jiný se hrbí v zádech, uklání se ke straně nebo rozdílně zatěžuje jednu nohu.