Články


Reportáže ze závodů
Horská výzva na 24 hodin: Jeseníky ovládnou běžci

Horská výzva na 24 hodin: Jeseníky ovládnou běžci

A je to tady! Nejtěžší česká čtyřiadvacítka odstartujte už tuto sobotu. Odvážní běžci, kteří se celých dvacet čtyři hodin budou trápit v horském prostředí Jeseníků, se na trať z Koutů nad Desnou vydají přesně s odbitím dvanácté hodiny. Cíl dobrodruhů při závodě Rock Point – Horská výzva 24 hodin je jasný – do nedělního poledne uběhnout největší počet okruhů a kilometrů.

Rady k vybavení
Plochá noha nebo obnošené běžecké boty

Plochá noha nebo obnošené běžecké boty

Nejdůležitější výbavou každého běžce je silná vůle a boty. Nepolevit a vytrvat je náročnější než si otevřít chipsy u televize. Ale co ty sedmimílové běžecké boty? V čem tkví jejich důležitost? Nebo se tajemství kvalitního běhu skrývá v ploskách nohou?

Výživa
Quinoa, obilovina nabitá energií

Quinoa, obilovina nabitá energií

Quinoa nebo také merlík chilský je přirozeně bezlepková obilovina, kterou pěstovali již Indiáni v jihoamerických Andách, kde byla zároveň jejich základní potravinou a nazývali ji matkou obilí.

Začínám běhat
Základy stravy rekreačního běžce

Základy stravy rekreačního běžce

Každý sportovec, ať už rekreační nebo profesionál, si musí dávat pozor na svoji stravu. Připadá vám to zbytečné, když jste fit, netrpíte nadváhou a nepotřebujete trhat rekordy? Určitě ale znáte trávicí potíže při běhu nebo i při jiném sportu, bolesti břicha nebo pálení žáhy.

Trénink na ultramaraton
Trénink na ultramaratonské běhy

Trénink na ultramaratonské běhy

Máte rádi výzvy? Chcete si něco dokázat, zkusit si, co vydržíte? Pak je ultramaraton pro vás určitě to pravé. Pokud rádi běháte a ještě navíc jste vytrvalí, odhodlaní a nevadí vám velké horko nebo sníh, určitě dříve nebo později neodoláte.

Psychika, soustředění, motivace
Běh a vyhoření

Běh a vyhoření

Pokud delší dobu opakujete stejný typ tréninku, je pravděpodobné, že vás běh začne nudit. Je-li to stále o tomtéž, může přijít vyhoření. Proto je dobré se nevěnovat jen běhání, ale i jiným pohybovým aktivitám, které celý trénink posunou dále a také vám vrátí radost z běhu.

Začínám běhat
Asfalt nebo terén?

Asfalt nebo terén?

Běh má mnoho různých forem a je dobré alespoň některé vyzkoušet a poznat. Není nic horšího než upadnout do stereotypu a běhat stále stejným způsobem. Nejen že nás běhání přestane bavit, ale jednostranné zatěžování pohybového aparátu může vést ke zdravotním potížím.

Hydratace a dehydratace
Dehydratace – nepřítel běžce

Dehydratace – nepřítel běžce

Z vědeckých výzkumů vyplývá, že již 2% dehydratace vedou ke snížení výkonu. Mezi varovné signály patří podle odborníků svalové křeče, nevolnost, zvracení, bolesti hlavy, závratě, zmatení, dezorientace, slabost, snížený výkon, neschopnost se soustředit a podrážděnost. Dehydratace může končit až celkovým kolapsem, v extrémních případech i smrtí.

Běhání a trénink dětí
Běhání a školáci – kolik, jak často, jak je motivovat

Běhání a školáci – kolik, jak často, jak je motivovat

Běháte a chcete, aby vaše děti byly také sportovní a něčemu se aktivně věnovaly? Někteří rodiče berou dokonce své děti na běžecké tréninky. Na to ale pozor! To, co se líbí vám neznamená, že to bude vhodné pro vaše ratolesti, a že je to bude bavit.

Začínám běhat
Proč závodit

Proč závodit

Občas se někdo v mém okolí podiví, že se mi chce na závody, že mi nestačí „běhat si jen tak pro radost.“  Jenže je tu několik dobrých důvodů, proč se na závody přihlásit. Kromě lepších výkonů a následné radosti z nich jsou i další.