Články


Prevence a léčba
OTUŽOVÁNÍ – PODPORA IMUNITY A ODOLNOSTI TĚLA

OTUŽOVÁNÍ – PODPORA IMUNITY A ODOLNOSTI TĚLA

Jako běžci máme nejméně dva zásadní důvody vrhnout se na pravidelné otužování. Tím prvním – obecně platným – je vybudování silné imunity a odolnosti proti sezonním onemocněním. Tím druhým a neméně důležitým je zvýšení odolnosti proti nepříznivému počasí při běhu samotném a nezanedbatelný přínos pro zlepšení výkonnosti. Při vhodném načasování můžete také urychlit regeneraci. S otužováním samozřejmě souvisí i nezanedbatelný přínos v oblasti psychické (odhodlanost, pevná vůle, vytrvalost…).

Běžecká zranění
Léčba klidem – funguje nebo ne?

Léčba klidem – funguje nebo ne?

Už Vám někdy lékař předepsal klidový režim? Anebo jste si ho naordinovali sami? Pomohlo to? Někdy pouhý klid pomůže, někdy ovšem ne. Pokud máte zlomenou nohu, či natrženou šlachu, pak se určité fázi klidu nevyhnete. Mluvíme tu spíše o chronických či tzv. funkčních obtížích, které ale také mohou člověka velmi potrápit. Mnoho běžců a ostatních sportovců je lapeno v bludném kruhu zátěže a klidu.

Reportáže ze závodů
Aktuality ze světa běhu

Aktuality ze světa běhu

Začátek nového roku, nová předsevzetí a plány před námi a jistě nám nechybí motivace pustit se po Vánocích do zimní přípravy. Pojďme se společně ohlédnout, co zajímavého se událo v běžeckém světě v posledním měsíci roku 2023.

Běžecké kuriozity
Začínáme běhat. Z gauče na start!

Začínáme běhat. Z gauče na start!

Pokud jste se probudili na sedačce a při osvobozování ovladače zpod křesla jste se zadýchali, tak vás možná napadlo, že je čas na změnu životního stylu. No a nejjednodušší ze všeho je přece začít běhat. Krom toho, že je to levné (údajně), tak se může běhat téměř kdekoliv a Máňa ze sousedního bloku u toho vypadá fakt dobře.

Orientační běh
Tipy na nejzajímavější běžecké závody v lednu 2024

Tipy na nejzajímavější běžecké závody v lednu 2024

V lednu se běžecká sezona teprve rozbíhá. Přesto jsme pro vás našli řadu tipů na krásné závodní proběhnutí, a to včetně populárních novoročních závodů. Jaké to jsou?

Soutěže
UKONČENO : Soutěžte s námi o triko ICEBREAKER 125 ZoneKnit SS Crewe

UKONČENO : Soutěžte s námi o triko ICEBREAKER 125 ZoneKnit SS Crewe

Pokud hledáte dárek pod stromeček pro běžce a nebo si chcete nadělit něco sami, tak jste tady správně. Zkuste s námi vyhrát triko ICEBREAKER 125 ZoneKnit SS Crewe v pánské nebo dámské verzi, které využijete jako první vrstvu nejen v zimě.

Nezařazené
Výchova lyžařských talentů aneb kdo bude následovat Ledeckou…

Výchova lyžařských talentů aneb kdo bude následovat Ledeckou…

České lyžování zažívá v posledních letech hluché období, snad s výjimkou úspěšné Ester Ledecké. Blýská se s příchodem nové generace talentů na lepší časy?

Top běžecké trasy
Tipy na běžky: kam během vánočních svátků do stopy?

Tipy na běžky: kam během vánočních svátků do stopy?

Proč si nezpestřit zimní přípravu běžeckým lyžováním? Budujete obecnou vytrvalost, při horším počasí nebo špatné máze posilujete psychickou odolnost a zároveň dáte odpočinout svalům a kloubům od jednostranné aktivity. A pozor, na lyžích můžete případně trénovat i intervaly, kdyby vás dlouhé monotónní vyjížďky už nebavily. Přinášíme vám pár tipů, kam vyrazit za dobrých sněhových podmínek do stopy a užít si zimní radovánky. Na své si přijdou jak začátečníci a ti, kteří hledají spíš lehké trasy bez větších kopců, tak i zkušení běžkaři.

Výživa
Výživa v běhu v čase (před)vánočním

Výživa v běhu v čase (před)vánočním

A je to tady. Člověk se sotva vzpamatoval z posledního davového šílenství plného vánočních svetrů, nanoroušek a smrkových jehliček zapíchaných v nejrůznějších částech těla a už tu je alzák s vánočními slevami a vidina minimálně šesti párů nových ponožek. Jenže advent je mimo jiné čas plný koštování čokoládových figurek, které ratolesti vyfasovali od Mikuláše, pečení takového množství cukroví, že by to vystačilo na vykrmení poloviny armády, a snahy o to udělat ten nejvíc vytuněný bramborový salát. Co na to všechno ale běžcovo bříško? A to jak z pohledu konstruktivní kritiky žaludku či dvanáctníku, tak ze strany gumičky v pase běžeckých kalhot?

Orientační běh
Orienťák na běžkách

Orienťák na běžkách

Lyžařský orientační běh, zkráceně LOB, je jedna z odnoží orienťáku, která spojuje jízdu na lyžích s hledáním kontrol podle mapy. Je zajímavým a dobrodružným sportem, zvláště pak pokud naleznete všechny kontroly. Oblíbený je jako doplňkový sport přes zimu pro orientační běžce, pro někoho je to sport číslo jedna a svou cestu k LOBu nacházejí také klasičtí lyžaři nebo vyznavači outdoorových sportů.