Emil Zátopek Golden Marathon je nový ostravský maraton s mezinárodními ambicemi

Emil Zátopek Golden Marathon je nový ostravský maraton s mezinárodními ambicemi

V době, kdy se závody spíš ruší, se organizátoři Českého běhu žen rozhodli akci rozšířit o další závod, a to rovnou na maratonské vzdálenosti. Nový závod se zaštiťuje jménem Emila Zátopka a chce se stát velkým mezinárodním závodem. Má k tomu dobře našlápnuto. Zázemí má na stadionu, kde své rekordy krom Emila Zátopka překonával i Usain Bolt a krásnou jednookruhovou trasu, co vás provede celou Ostravou. O závodě jsme si povídali s jeho manažerkou Šárkou Mokrou.

Ostravu lze pojmenovat i jako město sportu. Koná se tady spousta závodů. Myslíte si, že je zde místo na další velký závod?

Právě ta zkušenost s organizací velkých akcí otevírá mnohem víc prostoru. Navíc velký maraton splňující mezinárodní parametry v Ostravě chybí a my bychom chtěli být tím základním kamenem, i když jsme si vědomi, jak náročná ta cesta je. Včetně toho, že každý jiný sportovní event se váže vždy k jednomu místu, zatímco maratony a zejména ten náš jednookruhový obsáhne celé město. Máme ale skvělou podporu města Ostravy, Moravskoslezského kraje i spolupráci všech složek, kterých se organizace takovýchto manévrů dotýká. Policie, hasiči, dopravní inženýři, dopravní podnik, správci komunikací, obvody. Velmi bychom si přáli, aby akci vzali za svou i občané města a vnímali ji ne jako překážku, ale jako příležitost si zafandit, bavit se, zapojit se.

V čem bude váš závod unikátní?

Start a cíl je na stadionu, kde rekordy překonával už Emil Zátopek i Usain Bolt, kde už je ten genius loci. Pak by měl být fajn jeden okruh celým městem. Nadstandardní by měla být péče o běžce – servis před závodem, během něj i po něm. Celý den bude běžcům i příchozím k dispozici celý areál Městského stadionu, kde se každý rok koná Zlatá tretra, s kompletním zázemím, Expem, dobrým jídlem, pitím, muzikou, hlídáním dětí, testováním bot či worskhopy. Na start se postaví i elita. Kdo to bude oznámíme v týdnu od 7. 10. A závodu budou osobně přítomni i ambasadoři Wilson Kipketer, Alena Peterková a Karel David.

Můžete nám představit trasu závodu?

Jedná se o jeden okruh osmi městskými obvody, v každém je k vidění něco unikátního. Běží se třeba industriální oblastí Dolních Vítkovic nebo naší sorelou v Ostravě-Porubě. Převýšení je 195 m. Podle něj to není na rekordy, ale trasy jsou přímé, rovné, tak uvidíme.  Po trase je 8 občerstovacích stanic s ovocem, vodou, ionťáky, jak bývá zvykem. Po doběhu samozřejmě koláč, banán, pitný režim. 

Katastrofální povodně se minulý týden prohnaly Ostravou. Máte už nějakou představu, jak ovlivní váš závod?

V této chvíli víme, že povodně na trasu závodu nemají vliv. Spíš přemýšlíme, jak část výtěžku věnovat poničeným domovům našich spoluobčanů.

Ve stejný den pořádáte i druhý závod „Český běh žen“.  Je to také akce velkého rozsahu. V čem je složitější pořádat dva závody v jeden den a v čem je to jednodušší?

Jednodušší je organizace a přípravy jako takové – stejné organizační výbory, stejné zázemí na stadionu. Příjemné je, že se navíc všichni sejdou v jeden den na jednom místě. A dámy, které si chtějí užít ryze holčičí závod, předají děti pánům a dají si běh ráno s Českým během žen. No a po doběhu si převezmou ratolesti, vyberou nějaké dobré občerstvení, něco nakoupí a budou fandit tátům nebo kamarádkám na maratonské trati. A všichni si můžou užít rodinné běhy, které jsou navíc zdarma. No a složitější je, samozřejmě, udělat časový pořad, aby vše navazovalo, nepřekáželo, bylo v souladu s chodem celého města.

Otázka pro odlehčení. „Český běh žen“ je závod pouze pro ženy. Předpokládám, že pro „Zlatý maraton Emila Zátopka“ žádné takovéto omezení nehrozí?

Tak ono to není omezení, spíš příležitost užít si závod ve speciální atmosféře vzájemné podpory, kdy se odváží často na start i dámy, které nikdy neběhaly nebo nemohly běhat, a v tom radostném holčičím davu je to nadchne. Hodně jich pak u běhu zůstává a mnohé už to dopracovaly až k půlmaratonu. No a maraton je maraton a ten je pro všechny. To je jasné.  

Váš závod je spojen se jménem Emila Zátopka, nejslavnějšího českého běžce všech dob. V Ostravě si zaběhl svůj rekord na 10 km. Myslíte si, že váš závod bude také ozdoben rekordními výkony?

Určitě si zaběhnou své rekordy účastnice Českého běhu žen, protože jejich trať je  – kromě výběhu z dráhy – úplně rovná. Na tratích maratonu už to bude náročnější. Převýšení není malé. První ročník však bude rekordů plný, aspoň těch z našeho maratonu .

Očekáváte nějaké závodníky ze světa?

Ano, budeme je oznamovat v týdnu od 7. 10. a oslovujeme také běžce z jiných zemí prostřednictvím našich kolegů pořadatelů.

Kdo se zúčastní z české špičky?

Zatím třeba Barbora Macurová, další se uvidí.

8. 9. se v Ostravě běžel jiný maraton, který se honosí titulem nejstarší maraton v České republice. Jak se pořádá závod měsíc a půl po takovéto zavedené akci? V čem budete jiní a lepší?

Nemá to na nás vliv. I když by určitě bylo lepší síly spojovat, než dělit. Uvidíme, co přinese čas. A jiní budeme, jsme jiná akce, máme jinou trasu, zázemí. A zda lepší, to musí posoudit hlavně sami běžci.  Věřím, že máme dobře zajištěnou trať, servis pro běžce a také snad nějakou přidanou hodnotu v podobě dobré zábavy i nového poznání a programu pro celou rodinu po celý den.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: