Správný výběr vybavení pro běh se psem vás posune dál

Správný výběr vybavení pro běh se psem vás posune dál

Začínáte běhat se psem a stojíte před otázkou jak nešlápnout vedle při výběru vybavení? Už za sebou máte první pokusy nebo dokonce i závody, ale chcete mít jistotu, že jste vybrali to pravé vybavení pro vašeho milovaného čtyřnožce? Právě pro vás vznikl následující článek.

Běh se psem je jednoduchý. V tom je jeho kouzlo. Na první pohled se může zdát, že i na výběru správného vybavení nic není. Ale ouha. Problém řady produktů často začíná už během jejich vývoje. Nezřídka za nimi stojí lidé, kteří sami se psem neběhají, nepotkávají se s majiteli různých typů psů a nekonzultují prototypy se špičkovými atlety. Výsledkem jsou pak líbivé a na první pohled funkční kousky, které ale v konečném zúčtování nefungují a mohou i ublížit. Poznat správné vybavení není naštěstí žádná věda.

  • cítíte se v něm jako v bavlnce
  • neomezuje vás v pohybu
  • nenarušuje váš běžecký styl, běh je v něm plynulý
  • váš čtyřnohý kamarád není nikdy a nikde odřený
  • nebolí ho záda a postroj se mu vždy přizpůsobí

Stačí se při nákupu zaměřit na pár základních bodů a máte to doma.

Sedák

Sedák je canicrossové handsfree. Rozkládá tah psa na vaše tělo a vám uvolňuje ruce. Správná a promyšlená konstrukce sedáku je zásadní, aby vás

  • nebolela záda
  • nenarušil se váš běžecký styl

Nejhorší možnost je obyčejný opasek nebo sedák, který veškerý tah soustředí do pasu. Nejenže je to nepohodlné, ale zaděláváte si tím i na budoucí problémy se zády. Proč? Takový sedák vás prohýbá v pase jako luk, tělo se tomu podvědomě snaží bránit a zapojuje svaly, které špatnou konstrukci sedáku kompenzují. V důsledku se vám hůře běží a dříve či později vás začnou bolet záda. Špatnou konstrukci sedáku nevyrovná ani bohaté polstrování. Jak se tomu vyhnout? Vyberte sedák, který všechen tah soustředí pod těžiště. Lidově řečeno sedák, který vástáhne za zadek a ne v pase.

Postroj pro psa

Při výběru postroje pro psa si vystačíte se selským rozumem. Představte si, že byste běželi a někdo by vám celou dobu tlačil na hrudník. Nepříjemná představa? Souhlas. S postrojem pro psa je to stejné. Nejlepší je postroj, který na hrudník vůbec netlačí a veškerý tah soustředí do oblasti ramen a dále pak nad záda. To je možné zajistit tvarem krční části postroje, která by měla připomínat koňský chomout, od něj pak už stačí jen dva popruhy nad záda.

Díky tomu má pes:

  • volný hrudník
  • delší a plynulejší krok

S tímto pohledem na věc přišli skandinávští závodníci, kde má sport se psem nejdelší tradici. Začínali s jednoduchými koženými chomouty, ze kterých se nakonec vyvinul v současnosti nejoblíbenější postroj Free-motion.

Další typy postrojů, které jsou běžně k dostání, nejsou špatné. Původně však byly vytvořeny pro psí spřežení, kde je tah rozložený úplně jinak. Pro běh se psem stejně jako pro jízdu na kole či koloběžce se proto nehodí. Pro nejmenší pejsky (cca pod 30 cm v kohoutku) je nejlepší volba postroj končící už v půli zad, například tento běžecký postroj.

Praktická rada při výběru postroje: Vyhněte se tzv. postrojům na míru. Nezapomeňte, že pes může zesílit, zhubnout nebo povyrůst. Nejlepší je postroj, který můžete libovolně nastavit.

Odpružené vodítko

Odpružené vodítko je most mezi vámi a psem. Představit si ho můžete velmi jednoduše jako vodítko, které má uprostřed gumu (viz obrázek). Ta tlumí rázy, které vznikají vždy, když se rozbíháte, zatáčíte nebo pes nečekaně zrychlí. Díky odpruženému vodítku je běh mnohem plynulejší, pohodlnější a zdravější pro vaše i psí záda. Odpružené vodítko spojuje psí postroj s vaším sedákem. Ne nadarmo se říká, že celý řetěz je jen tak pevný, jak pevný je jeho nejslabší článek. Platí to doslova i obrazně. Při výběru tažného vodítka je rozhodující plynulost tahu, kvalitní karabina a trvanlivost použité gumy.

  • Plynulost tahu je zásadní. Je to podobné jako levné a drahé odpružené vidlice horských kol. U levnějších odpružených vodítek se používají jen obyčejná gumolana. Vodítko se sice natahuje a na oko pruží, ale velkým rázům se nevyhnete a trvanlivost není nejlepší. Vyplatí se připlatit pár stovek do kvalitního odpruženého vodítka, které má gumová vlákna vetkaná přímo do struktury popruhu (viz foto), což zajišťuje delší životnost a plynulejší tah.
  • Nejlepší karabiny jsou vyrobené z bronzu. Jsou odolné a fungují prakticky za všech podmínek. Pozor si dejte na různé třpytivé slitiny stříbrné barvy používané u levnějších vodítek. Mnoho nevydrží, a pokud prasknou, můžou nepříjemně zranit vás nebo i psa.
  • Některá odpružená vodítka mají karabinu na obou koncích. Buďte obezřetní a raději se jim vyhněte. Na první pohled je to praktické řešení. Pokud ale karabina na straně běžce praskne, rychle se vymrští a může vážně poranit psa. Řešení problému je naštěstí jednoduché. Odpružené vodítko pořizujte jen takové, které má na jedné straně karabinu a na druhé textilní oko.
  • Čím delší odpružené vodítko, tím těžší manipulace se psem – pro běh se nejlépe osvědčilo vodítko, které má v nataženém stavu délku 2 metry.

Při nákupu vybavení pro canicross si nechte poradit od zkušených prodejců. Pokud máte možnost navštívit některý ze společných tréninků canicrossu (seznam a termíny zde), je to nejlepší varianta. Vyzkoušíte si vybavení v praxi a vše proberete se zkušenými instruktory.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: