Proběhněte se stezkou Hastrmanů na SHELMA Brnišťském půlmaratonu

Proběhněte se stezkou Hastrmanů na SHELMA Brnišťském půlmaratonu

27. dubna se uskuteční již 9. ročník běžeckých závodů BPM – SHELMA Brnišťský půlmaraton. Tento závod je určen všem, kdo má rád sport, běhání nebo chůzi v přírodě a v příjemném vesnickém prostředí. Na své si u nás přijdou všechny rychlostní kategorie běžců, hobíci i profíci, mílaři i vytrvalci, mladíci i veteráni.

Máte možnost poznat okolní krásnou přírodu a rychle se rozvíjející obec Brniště, proběhnout si část stezky hastrmanů, běžet okolo místních rybníků, lesem po lesních cestách, okolo ohrad s pasoucími se koňmi, přes louky a pole, ale i vesnicí po obecních komunikacích. Povrch tratí je smíšený, mírně převažuje měkčí přírodní terén nad asfaltem.
Letošním generálním sponzorem je opět Partner in Pet Food CZ s.r.o. výrobce granulí pro psy a kočky značek SHELMA, PROPESKO MISTR a dalších.


Kdo si netroufne na úsek štafety nebo nesežene další 3 běžce do party, může si zaběhnout veřejný běh na 3,3 km. Na své si přijdou také všechny dětské kategorie, jejichž závody probíhají od mini dětí (50 m) až po mladší žáky (900 m) přímo v areálu na louce. Starší žáci (2 km), dorostenci a junioři (3,3 km) se proběhnou více mimo areál.   
Koncem dubna je příroda na počátku rozkvětu. Krásná místa jsou v okolí rybníků (Vratislav a Brnišťský rybník), v lese „Holička“, kde je schované fotbalové hřiště s občerstvovací stanicí a druhou čipovou bránou.  Při teplejším počasí máme rovněž na návsi osvěžovací stanici s pitnou vodou.

Pro letošní rok jsme hlavní tratě mírně upravili, zjednodušili a vrátili na původní trasu. Jelikož loňský okruh přes stezku Sochy ve skalách byl hodně náročný a za špatného počasí hodně bahnitý.  
V cíli dostane každý absolvent závodů (včetně dětských) dřevěnou pamětní medaili BPM.
Hlavní závody na dlouhém 10,5 km okruhu jsou měřeny čipově pomocí nevratných nalepovacích čipů na číslech od firmy SPORTCHALLENGE . Štafety mají putovní pásky s čipem. Máme rovnoměrně rozmístěné dvě čipové brány, které změří všem členům štafet jednotlivé úseky a ostatním běžcům na delších tratích jejich mezičasy.


Dětské závody do 2 km včetně, jsou měřeny pomocí ručních stopek. Veřejný běh a kategorie dorostenců a juniorů jsou nově měřeny čipově.
Očekáváme účast okolo 300–400 dospělých závodníků na hlavních tratích, kterými jsou půlmaraton, čtvrtmaraton, štafety 4 x 5275 m a nordic walking. Společně s dětskými kategoriemi a veřejným během předpokládáme celkovou účast okolo 500–600 závodníků.  

Závody bude i letos doprovázet a komentovat zkušený sportovní moderátor Marek Vobr.

 
První tři závodníci v každé kategorii obdrží krásné skleněné medaile vyrobené v nedaleké sklárně PAČINEK GLASS V Kunraticích u Cvikova, diplomy a věcné ceny od sponzorů. Nejrychlejší žena a nejrychlejší muž na půlmaratonské trati a nejrychlejší firemní štafeta obdrží speciální cenu. Cílem pořadatelů je vytvořit příjemnou a pohodovou atmosféru při závodech, ale i po jejich skončení, kdy si mohou běžci sednout v areálu Lesní zátiší, zatleskat při vyhlašování nejlepším v každé kategorii, občerstvit se u stánků, pobavit se s kamarády nebo si procházkou projít ostatní stezky (Sochy ve s kalách a nově Skleněnou stezku). Kdo bude chtít, může i přespat ve stanu. V areálu jsou k dispozici zděné toalety, oddělné koupelny se sprchami. Naše závody jsou svátkem zdravého pohybu a pohody pro celou rodinu.

Parkování vozidel je zajištěno bezplatně na louce přímo naproti areálu.

Pro členy štafet bude opět zajištěna pravidelná kyvadlová doprava minibusem mezi parkovištěm u prodejny Prominentu a odbočkou na fotbalové hřiště ve Velkém Grunově.

Obec Brniště leží v krásné přírodě na Českolipsku. Přímo v Brništi máme Stezku hastrmanů, kterou běžci z větší části poznají při závodě. Vedle areálu Lesní zátiší je zahrada Ekocentra s dřevěnými sochami. V těsné blízkosti areálu se nachází stezka „Sochy ve skalách“, která určitě stojí za návštěvu. Letos poprvé, můžete navštívit také nově otevřenou „Skleněnou stezku“, která začíná u skleněného stromu u prodejny PROMINENT – hned vedle areálu Lesní Zátiší (po haťovém chodníku). Přibližně 7 km od Brniště směrem na Liberec leží půvabné městečko Jablonné v Podještědí – brána do Lužických hor, kde najdete chrám svatého Vavřince a svaté Zdislavy, zámek Lemberk, Zdislavinu studánku a řadu dalších zajímavostí.  

Více informací a odkaz na registraci čipově měřených závodů najdete na našich stránkách.
Těšíme se na všechny sportovce, běžce, chodce i jejich doprovod
v sobotu 27. 4. 2024 v areálu Lesní zátiší v Brništi,
od 9:00 je otevřena závodní kancelář v bílém stanu,
od 10:00 začínají dětské závody,
v 11:50 startuje čipově měřený veřejný běh, junioři o dorostenci
ve 12:00 startují čipově měřené hlavní závody.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: